انواع آجر
آجر به عنوان یکی از مصالح ساختمانی از زمان های قدیم مورد استفاده انسان بوده، در واقع آجر قدیمیترین مصالح ساختهی دست بشر به شمار میآید. آجر از مصالح باستانی ایران به شمار می آید. آجرهای رسی اولین و فراوان ترین نوع به شمار می روند و دارای قدمتی چند هزار ساله هستند. آجر به خشتهایی گفته میشد که احکام یا فرامین دولتی بر روی آن نوشته میشد و با پختن آن نوشته ها را پایدار می کردند.
آجر امروزه ظاهر شکیل تری یافته است و به غیر از ساخت بنا در دکوراسیون داخلی هم مورد استفاده است. ابعاد آجر به گونهای است که قابلیت قفل و بست شدن در یکدیگر دارند. این ویژگی باعث شده که این مصالح برای اجرای دهانههای وسیع به صورت قوس، طاق و گنبد، بسیار کارا باشد. در واقع آجر پرکاربردتر از بقیه ی مصالح ساختمانی است و به دلیل قیمت مناسب در تمام پروژه های ساخت و ساز از آن استفاده می کنند.
آجرها با توجه به جنس و ابعاد خود دارای کاربردهای متفاوتی در ساختمان هستند. برخی از آنها به عنوان کفپوش و دیوارپوش آجری و برخی دیگر برای ساخت دیوار مورد استفاده اند. تنوع بالای این محصول باعث شده مشتریان در انتخاب آزاد باشند، آنها می توانند طبق سلیقه خود آجر مورد نظر را انتخاب نمایند.
انواع آجر:
1. آجر لعابی
لعاب کاری یکی از هنرهای اصیل معماری ایران است. لعاب کاری در واقع یکی از شیوه های روکش کردن آجر است که آن را مقاوم در برابر عوامل گوناگون می کند. امکان دارد آجر در برابر عواملی مانند رطوبت، فرسایش، هوازدگی، مواد شیمیایی و تحولات آب و هوایی قرار بگیرد اما لعابی که بر آن قرار داده می شود نقش لایه محافظ را بازی کرده و سبب افزایش طول عمر آجر می شود.
زمان لعاب کاری آجرها معمولاً کاملا خشک شده اند. لعاب کاری بدین صورت است که پوششی از ترکیب مواد معدنی روی یک یا چند سطح آجر قرار می گیرد. لعاب حل شده و در دمایی مشخص در آجر نفوذ میکند. پس از پختن، حاصل کار یک پوشش صیقلی و مستحکم است که از آجر محافظت می کند. انتخاب درست مواد اولیه در تولید آجر لعابدار دارای اهمیت زیادی است. اگربه صورت مناسب انتخاب نشود و ضریب انبساط و انقباض آن با آجر متفاوت باشد، باعث می شود لعاب ساخته شده با آن به سرعت ترک بر دارد.
این آجرها دارای ظاهر زیبا و صیقلی است که در دیزاین داخلی ساختمان و زیباسازی نما مورد استفاده قرار می گیرند. این آجرها در ابعاد مختلف و در رنگ های متنوع نظیر زرد، قهوه ای، لاجوردی، کرمی، فیروزه ای و … در بازار موجود است.
2. آجر سفالی
آجر سفالی از قدیمی ترین نوع مصالح است که در کوره های آجرپزی و سفال پزی از زمان های قدیم ساخته میشد. این دسته از آجرها از نظر رنگ، ساخت، شکل و مشخصات فنی در نهایت دقت تهیه میشوند و بسته به شکل آنها در نقاط مختلف ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند. آجرهای سفالی دارای سطح یکنواخت و یکپارچه هستند و وزن چندانی ندارند که این امر خود منجر به سبک سازی سازه و بالا رفتن سرعت اتمام کار می شود. به علت جذب کم آب در آجرهای سفالی، برای چسبندگی مناسب آن با ملات مورد استفاده، از انواع سوراخدار آنها استفاده می کنند. آجر سفالی دارای انواع آجر قالبی، آجر دست ساز و آجر صنعتی نیز هست.
3. آجر فشاری
دلیل نام این نوع آجر این است که در ابتدا، خشت آن با نیروی دستی زده میشد و با فشار دستی کارگران خشت زن گوشههای قالب به وسیله گل مخصوص پر میشد. سپس بعد از قالب گیری وارد کوره محلی شده و در اکثر امور ساخت و ساز همانند طاق ضربی، تیغه چینی، گره چینی و … استفاده میشد. آجر فشاری در ساختمان سازی بسیار مورد استفاده است. آجر فشاری یا آجر سنتی در مرحله سفت کاری ساختمان کاربرد دارد و به علت مقاومت فشاری بالا در ساخت دیوارهای باربر، طاق های ضربی و تیغه های جدا کننده از آن استفاده می کنند.
4. آجر ماسه آهکی
ماده اصلی مورد استفاده در آجر ماسه آهکی، سیلیکات کلسیم است که در پی سازی ساختمانبه کار می رود. این نوع آجر ساخته شده از ترکیب آهک و ماسه سیلیسی است و در شرایط فشار بالا و بخار شکل میگیرد و نباید از آن در مکان هایی که ممکن است در تماس با مواد اسیدی یا بازی قرار گرفته، استفاده شود. مقاومت فشاری این آجر بالاست، از این رو ظرفیت باربری خوبی نیز داشته و از آن در ساخت دیوارهای حائل و حمال استفاده میکنند. آجرهای ماسه آهکی به دلیل استفاده از رنگدانه در مواد اولیه آن، دارای رنگ های متفاوت است که از نظر ظاهری زیبا است.
5. آجر ماشینی
آجرهای ماشینی سوراخ دار هستند که تعداد سوراخ ها معمولا 8 تا 10تا است و فاصله بین سوراخ ها در هر بعد آجر از ۳۰ درصد طول همان بعد کمتر نیست. در بازار ایران به این آجرها، آجرهای هشت یا ده سوراخه ماشینی می گویند. این سوراخ ها به این دلیل در آجر ایجاد می شوند که ملات در آنها نفوذ کند و دیوار ساخته شده با این آجرها مستحکم تر و مقاوم تر شود.
در ساخت دیوارهای حمال به دلیل اینکه میتوان به وسیله سوراخهای موجود در سطح آجر آنرا با میلگرد، محکم کرد این نوع آجر مورد استفاده قرار می گیرد. آجرهای ماشینی قدرت مکندگی بالایی ندارند بنابراین به راحتی به ملات نمی چسبند. به همین دلیل نمی توان از آنها برای ساخت طاق های ضربی استفاده کرد. این نوع آجرها ترد و شکننده بوده هستند.
مشاوره و خرید بهترین متریال ساختمانی در کلینیک فرازسازه
آخرین دیدگاه ها