• موبایل:09120150914-09121594149
  • ایمیل: info@farazsazeclinic.ir
  • ساعات کاری: 09:00-17:00

انواع لامپ تزیینی

در این مقاله به مبحث لامپ و روشنایی و نورپردازی میپردازیم. در قرن نوزدهم اولین لامپ رشته‌ای توسط توماس ادیسون اختراع شد و بعد از آن پیشرفت‌های قابل‌توجهی در انواع مختلف لامپ‌های روشنایی و میزان مصرف و بازده آنها به وجود آمد. همان‌طور که می‌دانید، لامپ‌ها و نورپردازی در روشن کردن محیط مورد نظر و زیباسازی آن نقش بسیار مهمی دارند. آشنایی با انواع لامپ‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است چراکه ما با توجه به نیاز و محیط مورد نظر باید لامپ مناسب را انتخاب کنیم تا هم از نظر روشنایی و هم ازنظر اتلاف انرژی و هزینه، لامپ مناسب را انتخاب کرده باشیم.

لازم به ذکر است که به وسیله لامپ‌ها انواع نورپردازی‌ها انجام میگیرد از جمله نورپردازی دکوراتیو که برای نمای ساختمان و زیباسازی آن مورد استفاده است و همین طور نورپردازی کاربردی، مانند نورپردازی میزکار یا آشپزخانه. در ادامه با ما باشید تا به معرفی انواع لامپ‌ها بپردازیم که عبارت‌اند از:
1- لامپ‌ رشته‌ای
2- لامپ‌ فلورسنت
3-لامپ هالوژن
4-لامپ ال ای دی
5- لامپ نئون
6- لامپ بخار سدیم
7- فیبرهای نوری
8-لامپ بخار جیوه
9- لامپ متال هالید

1-لامپ رشته ای :استفاده از لامپ رشته‌ای در گذشته خیلی رواج داشته و تقریباً در همه خانه‌ها از این لامپ استفاده می‌شده است. این لامپ‌ها بسیار پرمصرف هستند و طول عمر پایینی دارند و بیشتر انرژی الکتریکی را به گرما تبدیل می کنند. لامپهای رشته ای در ولتاژها و ابعاد مختلفی موجود هستند و به دلیل این‌که حرارت زیادی تولید می‌کنند برای استفاده در خانه‌های مناطق گرمسیری مناسب نیستند.

کاربرد دیگر این لامپ‌ها در دستگاه‌های جوجه‌کشی و یا محیط‌های گلخانه‌ای برای ایجاد حرارت لازم، بوده است. لامپ‌های رشته‌ای تنها ده درصد تا بیست و پنج درصد از انرژی دریافتی‌شان را به نور تبدیل می‌کنند و مابقی به صورت گرما تلف می‌شود. این لامپ‌ها در سایزها و ولتاژهای متنوعی از یک و نیم ولتی تا سیصد ولتی موجود و برای نوردهی مکان‌های تجاری، چراغ اتومبیل، چراغ قوه، خانه‌های مسکونی و غیره کاربرد دارند.

لامپ فلورسنت

حتماً با واژه لامپ‌های کم‌مصرف آشنایی دارید درواقع لامپ‌های کم‌مصرف به لامپ‌های فلورسنت گفته می‌شود که جایگزین مناسبی برای لامپ‌های رشته‌ای هستند. بطور کلی این لامپ‌ها در مقایسه با لامپ‌های دیگر می‌توانند با استفاده از توانی کمتر نوری به اندازه لامپ‌های پرمصرف یا رشته ای ایجاد کنند.
از مزیت‌های دیگر لامپهای فلورسنت نسبت به لامپ‌های رشته‌ای، طول عمر بیشتر آنها است. این لامپها رنگ نور طبیعی دارند و ده برابر لامپ‌های رشته ای عمر می‌کنند درحالیکه انرژی مصرفی‌ آنها تقریباً پنج برابر کمتر از لامپ‌های رشته‌ای است. لامپ‌های فلورسنت درواقع همان لامپ‌های مهتابی هستند که سال‌های زیادی در منازل و فضاهای تجاری مورد استفاده قرار گرفته اند و امروزه علاوه بر مهتابی به صورت لامپ های کم‌مصرف جایگزین لامپ‌های رشته‌ای شده اند. تنها مشکل این لامپ‌ها،انتشار مقدار کمی نور ماوراء بنفش در هنگام شکستن است.

لامپ هالوژن:

لامپ های هالوژنی نسبت به لامپ‌های رشته‌ای طول عمر بیشتری دارند. البته مصرف انرژی این لامپ‌ها هم بالا می باشد و از معایب دیگر آن می‌توان به تولید گرمای زیاد، بازده پایین و البته انتشار مقدار کمی اشعه ماوراءبنفش اشاره کرد. نوری که لامپ‌های هالوژنی ایجاد می‌کنند بسیار زیاد است، درنتیجه برای نورپردازی مورد استفاده هستند همچنین سایز این لامپها نسبت به لامپ‌های رشته‌ای کوچک‌تر است که مزیت برای آن‌ها محسوب می‌شود و در کاربرد آن‌ها مؤثر است.

لامپ ال ای دی:

لامپ‌های ال‌ ای‌ دی درواقع لامپ‌های جدیدی هستند که نسبت به لامپ‌های رشته‌ای و هالوژنی راندمان بالاتری دارند و در انواع کاربردهای روشنایی مورد استفاده قرار می گیرند.
عملکرد لامپ‌های ال‌ای‌دی به این صورت است که از طریق حرکت الکترون‌ها در یک نیمه هادی نور را منتشر می کنند درواقع این لامپ‌ها فاقد رشته هستند و همین امر باعث می‌شود که طول عمر بیشتری داشته باشند. لامپ‌های ال‌ ای‌ دی سی درصد کارآمدتر از لامپ‌های کم مصرف هستند و البته هزینه اولیه آنها به طور کلی بالاتر است طول عمر لامپ‌های ال‌ای‌دی تا صد هزار ساعت هم می‌رسد. یکی از ویژگی‌های بسیار خوب لامپ‌های ال‌ ای‌ دی این است که حدوداً نود درصد انرژی الکتریکی را به نور تبدیل می کنند. ریسمان ال ای دی، لامپ ال‌ای‌دی هوشمند، پنل ال ای دی و ریسه شلنگی و نوار ال ای دی، زیر گروه لامپهای ال ای دی هستند که به اختصار به معرفی آنها میپردازیم:

پنل های ال ای دی: درواقع تشکیل شده از یک محفظه فلزی هستند که درون این محفظه فلزی، تراشه‌های ال‌ای‌دی قرار گرفته است و بر روی آن با روکش پلاستیکی پوشیده شده است. این پنل ها در طرح‌های متنوع و همچنین طیف رنگ‌های متنوع موجود هستند. طول عمر آن‌ها بالاست و پنل های ال‌ای‌دی در مقایسه با سایر لامپ‌ها تراشه‌های بیشتری دارند به همین دلیل میزان نور تولیدی آن‌ها نیز بالا می باشد.

-لامپ ال‌ای‌دی هوشمند :

این لامپ در فرآیند هوشمندسازی ساختمان ها استفاده می‌شود. درواقع در ساختمان‌هایی که هوشمندسازی شده اند می‌توانیم از لامپ‌های ال‌ای‌دی هوشمند استفاده کنیم. در این ساختمان‌ها کلیه سیستم پرده، روشنایی و غیره تحت کنترل وای‌فای یا تلفن همراه بوده و خاموش روشن شدن آن به صورت هوشمند انجام می‌گیرد.

-ریسمان ال ای دی:

ریسمان‌های ال‌ای‌دی از تراشه‌های ال‌ای‌دی تشکیل شده که این تراشه‌ها درون لوله پلاستیکی قرار دارند و به صورت مخفی در پشت دیوارها یا سقف کاذب استفاده می‌شوند و برای نورپردازی فضای بیرون مناسب هستند.

-ریسه شلنگی و نوار ال‌ای‌دی :

درواقع به میدان‌های دایره‌ای شکل گفته می‌شود که این تراشه‌های ال‌ای‌دی به آن متصل هستند. از این محصول هم می‌توان در فضاهای مختلفی استفاده کرد فقط باید توجه کرد که از ریسه‌های شلنگی و نوار ال‌ای‌دی در محیط‌های مرطوب به صورت روکش دار استفاده شود تا ماندگاری بیشتری داشته باشند.

لامپ نئون:

لامپ‌های نئون با روشنایی استاندارد، با مخلوط گاز آرگون و نئون پر شده‌اند. اگر لامپ‌هایی با روشنایی بالا بخواهیم باید با گاز نئون خالص پر شوند. عملکرد این لامپ‌ها به این صورت است که هنگام اعمال ولتاژ، گاز درون حباب یونیزه می‌شود و جریانی را بین دو الکترود ایجاد می‌کند و تولید نور مینماید.

لامپ بخار سدیم:

لامپ بخار سدیم معمولاً برای تامین نور مکان‌های غیرمسکونی استفاده می‌شود. مثل خیابان‌ها، اتوبان‌ها، تونل‌ها و غیره. نوری که این لامپ‌ها تولید می‌کنند زرد رنگ است و به دو دسته کم‌فشار و پرفشار تقسیم می‌شود. از ویژگی‌ این لامپ‌ها نور زیاد و طول عمر بالای آنها است.

7-فیبر نوری:

در فضاهایی که نیاز به نورپردازی متمرکز داریم، استفاده از فیبرهای نوری توصیه می‌شود. عملکرد فیبرهای نوری به این گونه است که یک لامپ پرقدرت و پر نور را به چند رشته فیبر انتقال می دهد رشته ای بودن فیبرها زیبایی خاصی به این لامپ‌ها میدهد و نورپردازی زیبایی ایجاد می کند این فیبرها مصرف برق پایینی دارند و نورپردازی با آن‌ها هیچ خطری در پی ندارد به همین خاطر در مکان‌های مرطوب هم براحتی می‌توان از آن‌ها استفاده کرد.

8-لامپ بخار جیوه:

امروزه استفاده از لامپ‌های بخار جیوه، به خاطر مشکلاتی که جیوه برای محیط زیست ایجاد میکند بسیار محدود است و استفاده از آن معمولاً محدود به مکان‌هایی است که در فضای شهری نیاز به نورپردازی دارند ولی تعویض لامپ‌ها در این مکانها بسیار مشکل است.

9-لامپ متال هالید

لامپ های متال هالید معمولاً برای مصارف و مقاصد تجاری استفاده می‌شوند. شامل یک لوله قوس دار در داخل چراغ هستند که این لوله می‌تواند ساخته شده از سرامیک، کوارتز یا جیوه باشد این لامپ‌ها نسبت به اندازه‌ای که دارند نور زیادی تولید می‌کنند و در سالن‌ها چراغ‌های ترافیک و سیستم های روشنایی فضای باز مورد استفاده قرار می گیرند باید اشاره کرد که طول عمر لامپ های متال هالید نسبت به لامپ‌های رشته ای ده برابر بیشتر است و انرژی برق کمتری مصرف می کنند البته از معایب این لامپ‌ها این است که نور تولید شده توسط آنها با گذشت زمان تغییر رنگ میدهد. این لامپ‌ها به زمانی حدود یک تا پانزده دقیقه برای تولید نور نیاز دارند و از دیگر معایبشان تولید اشعه ماورابنفش میباشد.