• موبایل:09120150914-09121594149
  • ایمیل: info@farazsazeclinic.ir
  • ساعات کاری: 09:00-17:00

شیوه های آجر کاری

هنر چیدن آجر نما را در بناها به منظور عرضه نماهای تزئینی متناسب با شکل و هیئت کلی بنا را آجر کاری (آجرچینی) می‌نامند. قدمت استفاده از آجر به 5000 سال قبل می رسد. معماران ایرانی کوشیده‌اند تا با کاربرد گسترده آجر نما در گونه‌های مختلف تزئینی حالت ارگانیک این ماده را در ارتباط با شکل بنا حفظ کنند. معماران ایرانی (با توجه به آثار به جای مانده) از سده چهارم هجری به بعد در زمینه آجر کاری، شیوه‌های گوناگونی را آزموده‌اند.

آجرچینی

با توجه به شکل‌های گوناگونی که از آجر ایجاد شده به همین روا نیز می‌توان روش‌های گوناگونی جهت چیدن آجر ارائه داد. با توجه به وجود رنگ‌های گوناگون و طرح متنوع برای آجرها امروزه می‌توان به طراحی شکل‌های مختلفی پرداخت که زیبایی چشم نوازی به نمای ساختمان خواهد بخشید ، به گونه ای می‌توان با ترکیب کردن معماری‌های سنتی و جدید به خلق آثار منحصر به فردی پرداخت که مورد تحسین اکثریت قرار گیرد.

روش رگ چینی:

رگ چینی به عبارتی ایجاد طرح و نقش متنوع در سطحی صاف، با آجرهایی یک رنگ و هم شکل است. طرح‌های متنوع، به چگونگی قرار گرفتن آجر در نما بستگی دارند.

راسته:

آجری که از پهلو و درازا در نما کار شده است. این آجرها به صورت راسته نما روی‌ هم سوار می شوند. قطر این دیوار ۱۱/۵ سانت می باشد و اینگونه بندهای عمودی روی‌ هم قرار نمی گیرند و این دیوار پیوند محکمی دارد.

کله:

آجری که سر یا عرض آن به صورت افقی یا عمودی در نما کار شده است. در این مورد تنها قسمتی از سر آجرها بعد از آجرکاری در نمای دیوار نمایان می‌شود و هر کدام از آجرها نصف سر نما با آجرهای زیرین یا فوقانی خود متصل می شود.

لاریز:

آجری که رج آجرها حالت پله‌ای را نشان دهد.

خواب نما:

به صورت افقی در کف کار شود و تمامی سطح آن دیده شود.

قد نما:

آجری که از پهلو و درازا به طور عمودی در نما کار شده است.

لابند مرتب:

آجری که یک در میان، کله و راسته کار شود.

نیما نیم:

در این روش آجر چینی به صورتی است که بند کشی های رگ عمودی بالا درست در وسط آجرهای رگ پایین قرار می گیرد. این روش معمول ترین روش آجرچینی است. تمامی ردیف آجر راسته به کار می‌رود؛ به گونه‌ای که بند کشی‌های رگ عمودی بالا درست در وسط آجرهای رگ پایین قرار می‌گیرند. طرح‌های متنوع و مشهور دیگر: کله راسته –خفته راسته- بافت حصیری- جناغی- شطرنجی

چیدمان طرح زیگزاگ آجر نما :

در این طرح آجر نماها بصورت عرضی ولی با زاویه غیر عمودی در کنار هم قرار می گیرند.

چیدمان طرح حصیری یا بادبزنی :

در این روش نما را به مربع های کوچک تقسیم کرده و هر مربع را با آجر نما بصورت افقی و عمودی در کنار یک دیگر می چینند.

چیدمان طرح مختلط آجر نما :

در این چیدمان آجر نماها در حالت های مختلف طولی و عرضی به شکل مربع ها و مستطیل های متعدد در ابعاد گوناگون کنار یک دیگر قرار می گیرند. شبیه به حالت بادبزنی ولی به شکل امروزی و مدرن.

روش مشبک جناغی:

در این روش از آجرچینی آجرها با هم زاویه ۹۰ درجه دارند و در صفحه ای با زاویه ۴۵ درجه قرار می گیرند. به عبارتی آجرها به صروت جناغی پشت هم متصل می شوند و عمود بر قطر دیوار قرار می گیرند.

روش آبشاری:

در این نوع روش، آجرها در زاویه قائم کنار هم قرار نمی گیرند . می توانند زاویه های متنوعی داشته باشند و به صورت منحنی کنار هم قرار بگیرند. نمونه هایی از این نوع آجرچینی در ادامه آورده شده است.

روش هشت و گیر:

در آجرچینی به روش هشت و گیر ، آجرها به صورت برجسته و فرورفته طرح های متنوعی را شکل می دهند و با ایجاد سایه روشن به نما حالتی متنوع و زیبا می بخشد. در حقیقت در کلمه هشت و گیر ، کلمه “هشت” به معنی برجسته و “گیر” به معنی فرورفته است.

مشاوره  وخرید بهترین متریال ساختمانی در کلینیک فراز سازه