
قیر
قیر از زمان باستان در ایران شناخته شده بود. واژه قیر بابلی یا الامی می باشد زیرا آنها قیر را برای آب بندی کردن ساختمان ها مصرف می کردند. در آغاز صنعت قیرکاری، قیر، به شکل پودر روی سطح جاده ها پخش می شد که این تکنیک کاملا موفقیت آمیز بود. البته پس از مدت کوتاهی، پودر گرم شده، بر روی جاده ها عملیات آسفالت کردن جاده ها را آسان تر کرد. با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی، کاربرد قیر محلول در زمینه های راه سازی، پوشش کف، بام، لوله های زیرزمینی، استفاده در ساخت ایزوگام، کانال ها و پل ها و رنگ آمیزی نیز گسترش یافت.
قیر مادهای سیاه رنگ و خمیری شکل است که در عایقکاری رطوبت و ساخت آسفالت کاربرد دارد. قیر انواع گوناگونی دارد که هریک دارای کاربرد خاص خود است. پرکاربرد بودن قیر به علت وجود دو خاصیت مهم این ماده است؛ غیرقابل نفوذ در برابر آب و چسبندگی. قیر از مشتقات نفت است. بنابراین اغلب در پالایشگاه نفت تولید میشود.
قیر ماده ای جامد است. که رنگ سیاه و قهوه ای تیره دارد. این ماده جامد، در سولفور کربن و تتراکلروکربن کاملاً حل میشود پس این دو ماده به عنوان حلال آن هستند. همانطور که گفته شد در دمای اتاق قیر به حالت جامد وجود دارد و هرچه دما افزایش یابد خمیری تر می شود و پس از مدتی مایع می شود.
قیرخالص به قیری می گویند که از نفت یا سنگ های معدنی مخصوص استخراج می شود. بنابراین قیر با توجه به منبع استخراج، در دسته بندی های مختلف قرار می گیرد. اگرچه بعد از فرایند استخراج قیر خالص برای قابل استفاده باید تحت فرایندهای مختلف قرار داد. این فرایندها باعث تبدیل انواع مختلف قیر به شکل های مختلف قیر دمیده، قیر محلول، غیر امولسیون، قیر پلیمری و…می شوند.
مشخصات فنی و کیفی قیر در انواع مختلف
درجه نفوذ:
برای تعیین سختی قیر از آزمایش درجه نفوذ استفاده می کنند. در این آزمایش یک سوزن استاندارد تحت فشار ۱۰۰ گرمی در مدت ۵ ثانیه به داخل قیر در دمای ۲۵ درجه نفوذ فرو می رود. به مقدار نفوذ سوزن بر حسب دهم میلیمتر درجه نفوذ می گویند. هرچه میزان نفوذ بر حسب میلی متر کمتر باشد، مقاومت سخت تر و مرغوبیت و کاربرد قیر بیشتر است.
گرانروی:
هر چه کند روانی قیر بیش تر باشد دارای خواص جامد بیش تری است. واضح است در دماهای بالاتر کند روانی کم تر است یعنی قیر راحت تر جاری می شود. این خاصیت قیر با دستگاه سی بولت فیورل و یا به روش کینماتیکی اندازهگیری میشود. با استفاده از دستگاه سی بولت فیورل میتوان میزان روانی قیر را تشخیص داد که البته واضح است در دما های پایین روانی قیر کمتر میشود.
درجه اشتعال:
درجه اشتعال دمایی است که اگر قیر به آن دما برسد، گازهای متصاعد از آن که اطرافش قرار دارند، با نزدیک شدن شعله آتش، می سوزند و در سطح آن شعله به وجود میآید. حداکثر دمایی که قیر میتواند در کارگاه تحمل کند به درجه اشتعال معروف است.
شکل پذیری یا انگمی:
اگر نمونهای از قیر با سطح مقطع ۱ سانتیمتر مربع را با سرعت ۵ سانتیمتر/دقیقه بکشیم، مقدار کش آمدگی و افزایش طول نمونه را قبل از پاره شدن خاصیت انگمی قیر می نامند.
قیر دمیده
قیر دمیده از دمیدن هوای داغ به به قیر خالص در مرحله آخر فرآیند تصفیه به دست میآید. در این فرآیند، هوای داغ شده با دمای ۲۰۰ تا ۳۰۰ درجه سانتیگراد توسط لولههای مشبک به محفظه دارای قیر دمیده میشود. با این کار اتم های هیدروژن با اکسیژن در هوا ترکیب می شوند و آب به وجود میآورند. قیر دمیده نسبت به قیر خالص دارای درجه نفوذ کمتر، درجه نرمی بیشتر و حساسیت کم تری نسبت به تغییرات دما است. این نوع قیر بیشتر در ساختن ورقهای پوشش بام، باتری اتومبیل و اندود کاری مورد استفاده است.
قیر مخلوط یا محلول
قيرهاي محلول از حل كردن آن در حلال ها يا روغن هاي نفتي به دست مي آيد. نوع و كيفيت قيرهاي محلول به كيفيت خود قيرها، نوع حلال مورد استفاده و مقدار حلال بستگي دارد. قیر مخلوط یا محلول در درجه حرارت بالا تبدیل به مایع می شود. هر اندازه مقدار حلال هاي نفتي در قير محلول زيادتر باشد، خاصیت روان بودن آن بيشتر خواهد بود. تجزيه شدن قير در حرارت هاي بالا، سرد شدن قير در هنگام كار، عدم امكان نفوذ آن در مواد معدني متخلخل، لزوم ايمني كارگران، آتش سوزي و صرف وقت باعث می شود كه در بعضي موارد قيرهاي محلول مورد استفاده قرار گیرند.
قیر امولسیون
از مخلوط کردن قیر پایه با درجه نفوذ 50-40، 70-60 و یا 100-85 با آب، امولسیفایر، نفت و اسید، قیر امولسیون به دست می آوریم. پایه این محصول، آب است(مخلوط قیر در آب). امولسیفایر باعث جدا نشدن و مخلوط ماندن قیر و آب می شود. در 90% کاربردها، قیر امولسیون کاتیونیک (و نه آنیونیک) مورد استفاده می گیرد. استفاده از قیر امولسیون دارای فواید بسیاری است که ازجمله آن میتوان به کاهش آلودگی محیط زیست اشاره کرد. از دیگر کاربرد قیر امولسیون میتوان به کاربرد آن در زمینه آسفالت سرد در محیط های مرطوب یا عایق کاری اشاره کرد.
مشاوره و خرید بهترین متریال ساختمانی در کلینیک فراز سازه
آخرین دیدگاه ها