• موبایل:09120150914-09121594149
  • ایمیل: info@farazsazeclinic.ir
  • ساعات کاری: 09:00-17:00

گلولام و کاربرد های آن

در سال های اخیر، همه معماران سراسر جهان از گلولام (Glulam) به عنوان یک متریال ساختمانی پیشرفته برای آینده یاد می کنند و معتقدند که این متریال باید مورد توجه قرار گیرد. فولاد و بتن به دلیل هزینه های شیب دار محیطی که دارند به تدریج کنار گذاشته می شوند و برای معماران سازه های چوبی (در همه اشکال و اندازه ها) به بحث جذاب تری تبدیل شده است.

گلولام (glulam)

گلولام (glulam) کوتاه شده عبارت انگلیسی (Glued Laminated Timber) به معنی تیرچه چسبی لمینتی است. این ماده در واقع یک محصول مهندسی شده چوبی است که از چسباندن قطعات چوبی که به آن لمینت می‌گویند به دست می‌آید. در این پروسه محصولی که بدست می‌آید که می‌تواند در اندازه‌های مختلف از متوسط تا بسیار بزرگ باشد و شکل آن می‌تواند علاوه بر شکل نرمال چوب، خمیده هم باشد.

الوار گلولام متشکل از باریکه های چوب است که با چسب های بسیار قوی به هم متصل شده، در شرایط دمایی خاصی با پرس های سنگین تحت فشار قرار گرفته و الوار هایی با سطح مقطع بسیار بزرگتر را به دست می دهد. الوار های گلولام عاری از اشکالات متداول و احتمالی چوب خام مانند گره و سوراخ بوده و در برابر تغییر شکل و ترک خوردگی بسیار مقاوم هستند. بدین ترتیب، ضمن برخورداری از تمامی این مزیت های فنی، الوار گلولام تمامی خواص فیزیکی و بصری چوب طبیعی را در خود حفظ می کند.

 

تاریخچه

اولین بار در سال ۱۹۰۰ توسط آلمانی‌ها ابداع شد و متداول شدن آن در دیگر نقاط جهان ۵۰ سال طول کشید. از آن هم برای دکوراسیون و هم برای ساخت و ساز ساختمان استفاده می‌شود.
وقتی به یک چوب بزرگ به صورت خمیده یا قوسی شکل نیاز داریم ، از تکنیک گلولام می توانیم استفاده نماییم . این تکنیک برای ساخت بناهایی که به الوارهای بزرگ و یا فرم های خمیده و منحنی نیاز دارد ،مورد استفاده قرار می گیرد . برای قوس های درگاهی نیز این تکنیک بسیار چشم نواز خواهد بود . حتی برای آلاچیق های داخل فضای باز ، استفاده از گلولام پیشنهاد می شود .

گلولام اغلب به عنوان یک جایگزین مناسب برای سازه های بتنی و فولادی مورد استفاده قرار می گیرد. گلولام در مقایسه با بتن و فولاد می تواند سازه سبک تری با اثر کربنی کمتر داشته باشد و بسیار مستحکم تر است. انواع اجزای سازه را می توان با استفاده از گلولام ایجاد کرد که از این بین می توان به خرپاها، تیرهای موازی، تیرهای از قبل خمیده، تیرهای شیب دار، تیرهای منحنی، تیرهای شمشیری را نام برد. امکانات طراحی تقریبا بی حد و مرز است.

 

مزایای گلولام

1. گلولام یکی از قوی‌ترین مصالح ساختمانی نسبت به وزن آن است. استحکام و استقامت چوب در این سبک ، بسیار بالا می رود . زیرا از اتصال تعداد زیادی الوار به دست آمده است .این الوار در برابر فشار و ترک بسیار مقاوم می باشند.

2. تخته گلولام تجدید پذیر است و از مواد سازگار با محیط زیست (چسب چوب) با مقدار فرمالدئید بسیار کم در ساخت آن استفاده می‌شود. به چوب های درجه یک نیازی نداریم و حتی می توان از برداشت دوم به بعد برای تهیه این الوار استفاده کرد . پس لازم است به موضوع استفاده از تکنیک گلولام بیش از پیش توجه کنیم.

3. تخته‌های چوبی ارزش زیبایی شناختی بسیار بالایی نسبت به دیگر متریال دارد. باعث زیبایی خاص و یونیک بودن طراحی فضا می شود و لذت بصری به همراه دارد.

4. برای ساخت چوب گلولام انرژی بسیار پایینی به نسبت سایر مصالح مصرف می‌شود.

5. نصب و تعمیر آسان تخته‌های گلولام به علت سبک بودن ستون‌های گلولام ساخت.

6. سازه‌های گلولامی پیچ نمی‌خورند و خم نمی‌شوند.

7. گلولام قابل شخصی سازی است و تقریباً به هر شکلی قابل تولید است.

8. برخلاف تصور همگان ، استفاده از این متریال در برابر حریق و آتش سوزی ایمن تر از تیر آهن خواهد بود. آزمایش هایی که به صورت سختگیرانه بارها و بارها انجام شده و تایید شده است. آزمایشها نشان می دهد که گلولام به دلیل قابلیت های خاص خود مقاومت بسیار خوبی در برابر آتش سوزی دارد. ولی برای بالا بردن ضریب ایمنی به سطح گلولام یک پوشش ضد حریق می زنند .

9. ساخت اشکال هندسی با این روش بسیار آسان خواهد بود. به‌ طور کلی در پروژه‌های ساختمانی و بناهای عمومی این تکنیک در اروپا و آمریکا بسیار محبوب می باشد . مورد استفاده قرار می‌گیرد. این شکل پذیری بالا ، از مهم ترین نقاط قوت گلولام می باشد. محصول همه جانبه است که می تواند به عنوان سقف و بلوک های کف، ستون ها، ترمز، کفپوش و سایر اجزای سازنده استفاده شود.

10. استفاده از چوب در سازه های بزرگ ، نسبت به آهن بسیار سبک تر خواهد بود .وزن گلولام تقریبا نصف وزن تیرآهن و فولاد خواهد بود .یک الوار از این جنس با وزنی تقریبا نصف یک تیر آهنی، مقاومتی برابر با آن به دست می دهد. این مزیت چشمگیر، مستقیما بر حجم فونداسیون و دیگر اجزای ساختمان تاثیر دارد و درنتیجه، سازه سبک تری خواهیم داشت .

خرید بهترین و متنوع ترین متریال ساختمانی در کلینیک فراز سازه